Vem är modellflygaren Lennart Olsson - Svaret är i alla fall minst två olika personer.

Modellflygnytt 1963-1 - Snabben RC3-modell

Modellflygnytt 1985-2 - Konstflyg i RC

Modellflygnytt 1985-5 - Bygg Limbo

Modellflygnytt 1986-1 - X-et


 Hemma hos Lennart Olsson i Genarp:
Lennart är en av de gamla modellflygare som jag har läst mycket om i resultatlistor, samt träffat ett par gånger i Ripa när han och hustrun Siv har varit och sålt sina pryttlar. Lennart är också den som har bidragit med de flesta riktigt gamla nummer till skanningar av modellflygnytt. I slutet av 2014 tog jag kontakt för att få komma och hälsa på i Genarp och den 6 februari passade det oss båda. Jag dök upp på förmiddagen och visste inta vad jag hade att förvänta mig för Lennart hade sagt att han bara hade en gammal Flamingo kvar av allting.


Pilevallar har vi inte i min del av skåne men utanför Genarp hittade jag de typiska knotiga gamla stammarna.
 
Flamingon var ett av planen men det fanns ett flertal plan till i samlingarna.
En deprondubbeldäckare med Snobben som pilot.















I bakgrunden syns En MPX Easyglider.
MPX EasyStar finns med.
En gammal MPX CUB som konverterats till borstlös, och till den finns så klart flottörer.
Några balsaseglare och motorseglare finns med.
Till Flamingon finns ett par hangvingar men hang har inte varit Lennarts favoritgren.















Lite nostalgi finns med. Skyleader och JR-sändare, men till vardags så är det en betydligt modernare Multiplexsändare i 35 MHz som brukas.
 

Lennart började som elektronikjobbare på Bulltofta hos AB Svenska Flygverkstäderna direkt efter lumpen 1957 21 år gammal (Svensk Flygtjänst). Fotoalbumet visar bland annat en bild med massor av sladdar "Det är mina sladdar" säger Lennart.


Hans fotoalbum visar många intressanta flygplan från svenska bombplan B17, flygmåldragare som skurit av en del av vingen i maststaget till Hörbymasten, Linjeflyg Corvair, försvarets Hercules och mycket mera. Bulltofta lades ner 1972 och sista jetplanet Caravelle startade 1973 från Bulltofta till Sturup där verksamheten fortsatte till Lennart slutade år 2000.

Lennart började modellflyga med radio samma år han började jobba på Bulltofta. Innan dess hade han tippat rätt i en tävling i tidningen Teknik för Alla och vunnit en liten modellmotor på 0,5 eller 0,8 cc - diesel och linkontroll var det nog i början. Sedan lär det finnas en friflygande A2a på vinden. Men det är RC som varit den stora passionen och det är många prisbucklor och plaketter i en kartong. I prislistorna i gamla modellflygnytt ser man Lennart Olsson ofta i tabellerna men sällan som vinnare på grund av röriga tävlingsnerver. Ett förstapris i NL 1965 i Norge blev det i RC singel. Samma år är det 6 andra förstaplaceringar i RC-tävlingar. Det är mest RC I  III och V som gällde men man hittar även fina plaketter i olika segelklasser som termik och hang samt den första elklassen F3E.
 
En speciell modell är Snabben som finns beskriven i modellflygnytt nr 1-1963. Snabben är i klassen RC-III och flögs med enkanals radio som enbart styrde sidoroder. Snabben hade Lennarts första glödstiftsmotor. Detta var en 2,5 cc motor som hade fått Rolf Hagels uppmärksamhet och därför var ruskigt snabb.
Under en flygning försvann Snabben utanför räckvidden - vart kunde man inte gissa, men det stod namn på modellen och efter någon tid kom det ett samtal från en militär flygflottilj som hade fått hand om planet. Eftersom att Lennart jobbade med service på flygplan hittade Snabben hem till Bulltofta med ett plan som hade vägarna förbi.








En annan kul episod är när Lennart skulle ta höjdrekord för RC-flygplan 1963. Detta var på Sövde flygfält som även fungerar som sportflygfält. Man hade bokat in en Tiger Moth med kalibrerad barograf för att registrera höjden. Snabben steg så fort att Mothen inte hängde med så Lennart fick kurva en stund innan Mothen hann ifatt. Rekordet hamnade på 1530 meter. Betänk att detta är med en modell med bara en kanal som flyger till soppan tar slut. Planet var bara som en prick på himlen för Lennart som stod på marken. Även då gällde regeln att inga hjälpmedel som kikare fick användas. Då var det kanske tur att planet flög stabilt enbart med hjälp av sidoroder.

 

VM i Ljungbyhed 1965

Här är "flyern" som Lennart och hans kompisar satte upp på alla tänkbara lyktstolpar och platser för att göra reklam.
Lennart var "springpojke" på VM och hade tillgång till alla hangarer där det vara aktivitet.
Det finns en hel del diabilder och när tid ges så ska de digitaliseras - jag väntar förstås spänt på att få ta del.


Mera om VM i modellflygnytt 1965-4



 

Foto från 1968 och planet Lennart drog släp med på RC-SM 1967


En prisutdelning?

Skymda är Denis Nielsen och Nisse Hoffmann

Vinnare i Segelflygtävlingen på Ripaveckan 2008


Här kända Romele Elektronik-RC-Hobby med sina fina smågrejor.

 

 

 

 

 

 

 
 
En annan Lennart Olsson har konstruerat ett gäng modeller som han publicerat i bland annat Modellflygnytt. Den senare Lennart Olsson hade adress Bromölla men bor nu i Kristianstad.