Bildreportage Patrik Gertsson SWE-68159

OLDTIMERFLYG - när jag blir gammal så ska jag också flyga riktiga modeller.

Första gången jag kom i kontakt med SMOS oldtimerflygarna var efter den stora scoutjamboreen på Rinkabyfältet 2001. Min grabb Viking hade varit med på tältägret hela veckan och det var tusentals med scouter från hela världen. Sommaren var torr och det var öppen scouteld som gällde för matlagning så det gjordes mycket brandgator och grävdes branddammar som förstås också användes till att kasta "motståndarna" i när de försökte "sabotera". Frågan var om det inte var en överenskommelse att bli kastad i dammen för att få lite svalka....
Campen var riven och det stått en flistugg en hel vecka och flisat slanor på sen kvällstimmar på grund av värmen.
Det kom en vecka med rejält regn som var väl kommet till den torra marken. Städningen av campen var klar så det var spännande att cykeln för att kolla hur illa det var ställt med fältet. Det syntes INTE ETT SPÅR av scouterna! Efter en bit på vägen hittad jag ett gammalt modellflygplan liggande i en vattenpöl mitt på vägen. Det var 30 år sedan jag slutat modellflyga men intresset fanns så jag tog försiktigt planet från vägen och ställde det väl synligt mot en sten med stabben uppåt.
Efter ytterligare någon km på cykeln och flera andra plan som jag ställt undan längs kanten så kom jag fram till tävlingsledningen som presenterade sig som Gunnar Wivardsson. Jag fick en länk, en tidning och en inbjudan att bli medlem.
Med tidningen och tävlingskalender var det lätt att se när det var dags att ta cykeln för en runda till fältet för att beundra de fina planen. 2002 var vi på semester men 2003 lyckades jag att ta mig ut för att titta den 8 augusti.

En väldigt populär gren av modellflyget kan man se på antalet deltagare från Sverige och grannländerna.
 
Enbladig propeller - mest effektiv, men med ett lite annorlunda ljud.

Gummimotor, segelplan, stora och små plan.


Dieselmotor eller glödstiftsmotor. Här på vackra skala-(liknande) modeller.
Nästa gång är den 14 augusti 2004 och jag ramlar rakt in i en skalabedömning som var en riktigt sällsam tillställning.

 

Kameran var en 2,1 megapixel HPphotosmart 315 utan Zoom


Det flögs förstås annat än skalamodeller - här en riktig skönhet från USA.
2005 är året då jag hittade till en lokal modellflygklubb efter nästan 35 års uppehåll. Nu gick det att skylla på ett av barnen.
Den 20 augusti var det på nytt oldtimerflyg även om jag hittat det vanliga modellflyget med tre 4 klubbar inom ett par mil och ytterligare 4 om jag ville åka några få mil till. Snacka om att ha det bra. Två modellhandlare i stan har vi också denna perioden. Nu har jag investerat i en lite vassare kamera en HP photosmart 945med hela 5 megapixlar och zoom.
Planen är vackra och det kan man definitivt säga om stilen på de allra flesta utövare även om det är några som står ut.

 

 


Även i år finns det skalaplan att beundra - men snart ska den delen av oldtimer-SM flyttas till ett annat fält vid ett annat tillfälle.
Otroligt fina modeller som måste flyga för att få vara med och tävla. Skador lagas men det var nog samma på fullskalaplanen.