Prenumerera på två nummer av "Illustrerad Modellflyghistoria" för 49 kronor och få en drönare värde 749:50.

Ni har säkert sett den typen av erbjudande både i tidningar, brevlådereklam och kanske som eposterbjudande?
Jag brukar falla för sådant och har genom åren skaffat på mig tröjor, ryggsäckar, TV-mottagare och en massa annat "skräp", såpass att jag nog är portad från den typen av erbjudande när jag matar in min epostadress.

Två nummer av en trevlig tidning för halva priset mot vad ett nummer kostar i affären är ju inte fel så när det kom en quadrokopter som erbjudande så provade jag att skriva in min grabbs namn - och se - plötsligt var det inte "serverfel" utan jag kunde beställa. Första tidningen kom med inbetalningskort som betalades prompt för att inte fördröja "presenten". Efter ett par veckor så kom det ett brunt kuvert adresserat till sonen. Det var ett typiskt paket som brukar komma med "skräp" så jag öppnade och läste en lapp som började med något liknande :
TYVÄRR så kan vi inte skicka vissa artiklar innehållande batterier.......
OK - vad var det? En tygdocka! Den fick ligga på bordet tillsammans med det öppnade paketet.
Efter en stund kom grabben och protesterade mot att jag öppnat "hans" paket.
Jag tog det inte så hårt då jag antog att det ju var jag som hade beställt och betalat.

Efter ytterligare ett par veckor kom ett nytt paket - nu med en drönare!!

Vad var det då för docka? Ungdomar som spelar onlinespel har en massa konstigheter för sig.
Konstiga luvor och masker - och nu uppenbarligen en docka.........

Så - vad är en drönare då?
I min uppväxt så var det ett manligt bi som bara hade som uppgift att göra bidrottningen lycklig.
Senare så blev det en benämning på sådana som inte ville göra så mycket mer än att ligga på soffan - typ Kronblom som ju var "älskad" av sin svärmor.
Hur stämmer detta med att modellflygplan kallas för drönare? Jag förstår som vanligt inget. Om möjligt så är väl piloterna kanske att anse som drönare om de inte orkar ta sig till fältet med sina leksaker. Google är den sanna vännen när man undrar över något.
Drone betyder surra och är ursprunget till att hanbina kallades för drönare. De surrade mest och gjorde ingen nytta så överfört betyder det så klart latmask och en massa andra synonymer. Att koptar och multikoptrar surrar är nog orsaken att jag aldrig fastnat för den typen av flygleksaker.Läs manualen! På alla nordiska språk om man så vill. En hel sida enbart om faran med batterier.