SM i Wakefield tävling Rinkaby 2011

 

 


 Wakefield är en gren där man inte använder nya modeller av Depron eller EP m.m utan alla modeller är ifrån 1950 talet eller äldre . Modellerna är gjorda och uppfunna av idag äldre herrarkända ifrån SM eller VM deltagare ifrån tiden runt 1940-50 talet . Sune Stark som är med på en av bilderna är den mest kände av dem alla inom denna gren han blev själv VM mästare 1951 med ett plan som idag står på ett museum som drivs ordförande och till dagens ära tävlingsledare inte mindre än Åke Torekov Gustavsson . Sunes plan har byggts och kopierats in i minsta detalj av en dansk deltagare som stolt visar upp sin vita fina modell . Denna modell är klädd i vitt papper och lackad och byggd allt enligt Sunes ritning och om den flyg bra ja det kan verkligen intygas av mig och många andra som tittade nyfiket på när den steg till väders .  Modellerna byggs helt och hållet av deltagarna själva man bygger med Balsa , Plywood och Papper till klädsel, allt ihop limmas ihop med en Amerikansk variant på vårat Vitlim ( trälim ) den spädes med lite vatten .Och på så vis så får den en stadig och hållbar konstruktion som sedan kläs med papper och lackas. Motorn består utav ett antal gummi band som man själv klipper och binder ihop till ett större knippe och dessa sträcks eller motioneras som det heter och sedan så smörjer man  dem med antingen silikon eller en kokt blandning av Såpa, Glycerin och vatten alla har sin lilla hemliga mängd såpa ,glycerin och vatten . När sedan Man monterat ihop kroppen med stabilisator vinge , återstår det att montera ihop motorn alltså gummibanden i modellen. Detta görs med en speciell vev som man vevar upp med ett räkneverks hjälp för rätt antal varv för modellen  sedan kopplar man ihop det med propellern bara denna är imponerande hand gjorda ja här ligger många timmars arbete med kniv fil och sandpapper samt till sist lack och stor omsorg. Vissa Har till och med två motorer som hjälper varandra att dra respektive släppa kraft till propellern de är sammankopplade med hjälp av ett drev och dessa dubbel motorer kallas för Krax motorer och som växelvis spänner den ena och släpper den andra motorn. Motorns vikt får högst vara

140 gr men brukar ligga mellan 80-140 gr. Planets vikt får minimalt väga 237 gr (8 OZ)   att alla vill hålla denna vikt är ju uppenbart då man skall ligga kvar i sina maximalt 3 minuter per flygrunda . Efter tre minuters flyg vid maximal tur, oftast så kommer man inte att få så lång flygtid beroende på kal och varm luft ström även kallat termik alltså en ( blåsa) . Kommer man utanför blåsan så träffas man av den kalla nedåt vinden och planet faller mot marken. Vid en optimal flygning på 3 minuter så bränns den lilla stubin tråden (insmord med salpeter) av som tändes i samband med start ögonblicket och planets höjd roder ställer sig uppåt och planet börjar dala ned mot marken , sedan är det bara att snällt gå och leta upp sittplan som man noga följt med tidtagare ur kikare . Även en domare som står sidan om tar givetvis tiden och följer detta noga. Sedan läggs tiderna ihop och man korar en vinnare som stolt blir SM mästare.

 

 

Dagen till ära så hade man två lag ifrån Danmark och inte minst Italiens Landslag de ni inte alla SM tävlingar i flyg som kan stoltsera med detta. Min personliga respekt för dessa äldre gentlemän med sina fruar är enorm tänk här står vi på fältet i Ripa eller Snobben och snackar kraft i våra motorer och vikt . Här har vi ett gäng herrar som kan sin sak när det gäller termik luftens rörelser bygg konstruktion av balsa och plywood hår finns inga Depron plan eller EP plan inte . Inte häller glassfiber, kolfiber och absolut inte CA-lim med accelerator och definitivt inte tejp och Epoxi lim . Nä bara grunder i modell flyg och här finns mycket att lära av dessa gentlemän med sina modiga 60++.

 

 

 

 

 

Författare & Foto Anders Oscarsson