SM i friflyg 2007. Den föregående veckan har varit stressig med full aktivitet i bygglokalen varje kväll och flera omgånger på lördagen för att hinna med de nya handkastglidarna till klubbens nya juniorer Hansson som visat stort intresse för klassen under sommaren.

Upprop var kl åtta på morgonen och förutsättningarna såg nog inte så väldigt positiva ut när tiden nämndes för ett par veckor sedan. Redan klockan fem på morgonen satte nerverna fart på pojkarna och de var ute på flygfältet i mycket god tid före starten.

Upprop och regler : På grund av gårdagens dåliga väder fick alla klasser flyga samma dag och varje startperiod sattes till 90 minuter från kl 09.30. Fem starter ger sluttiden halv fem på eftermiddagen.

Det var två starter per period varav den bästa tiden räknas.

Vi placerade ut oss längs startlinjen. Till höger om oss hade vi Kristianstadsflygarna Sven och Paul.

 Till vänster om oss dök det efter en stund upp en trevlig Köpenhamnare som hade missat avfarten till E22 och varit halvvägs till Göteborg ;-) - i all fall  till Barsebäck....
Lars hade nog haft stora chanser att vinna för han hade MAX med stor marginal på alla flygningarna utom första som han inte hann med och andra som han startade utan att ha trimmat så att modellen kurvade höger alldeles för mycket.

Snobben kom efter en stund med Emil men det var inget lajban så efter en stund åkte Emil hem.
Ulf hade också jobbat hårt in  i sista minuten med sina plan - sista lackning halv sju på morgonen! Tyvärr så var vädret så illa så att enbart det gamla tunga planet på 50 gram var flygbart.

Andra proffs på HKG hade hela arsenalen med plan med sig. Här kan man se hur det ska gå till och hur ett tävlingsplan ska vara konstruerat med timer och uppfällbar vinge.

Sekretariatet skrev in tiderna efter varje period. "Håller er undan!" var tillmälet om man la näsan i blöt och störde för mycket.

SM ska skötas korrekt och det gjordes det med all heder så att vi till och med hurrade för tävlingsledningen efter prisutdelningen.

Vid lunchtid konstaterades att tre minuter var för lång maxtid för att vindriktningen gjorde att någon modell hade blåst in i skogen. Ett snabbt sammankallande av alla med beslut om ny maxtid på 2 och en halv minut i de tre sista perioderna.

 

Här gäller det att studera de stora taktikerna i HKG.Förutom de normala plaketterna till SM-pristagarna delades dessutom ut  minnespriser till Rolf Hagels minne. Rolf var en stor tekniker och modellflygare och hans hustru har skänkt hans prissamling att delas ut till duktiga friflygare.


Ytterligare lokala hederspriser och vandringspriser delades ut, bland annat Skånes Flygsportförbunds vandringspris till bästa skåning.

Vi fick se mycket trevlig flygning. Kanske mest imponerande var flerfaldig och regerande värdsmästaren Per Findahl som sköt upp sina fina seglare duktigt högre än linlängden.

Imponerande var även uppdragning av gummimotorerna som ofta exploderade på grund av det kalla vädret på förmiddagen.
 

Lite lokala framgångar hade vi med Ulf som kom trea i HKG och missade fjärdepriset som var en burk dansk öl skänkt av Lars. Det var nog flera flygare som var väl så lyckliga för priserna efter placering tre!

För våra juniorer i klassen HKG gick det bra.
Andreas vann klassen följd av Albin från Gladiatorerna. Albin har varit med flera år och har rutin på att vinna. Trea kom Kristian följd av Hugo och Mattias.

Vår stolte ordförande hade fått en liten stund permission hemifrån och kom för att se till att vi skötte oss.

Lite andra resultat var :

F1A
Per Findahl, Robert Hellgren och Inge Sundstedt

F1B
Håkan Broberg, Thorvald Christensen och Rolf Astervik

Ett par vinnare av de varmt mottagna danska tröstpriserna - utan någon placering nämnd.
John Paul och Oskar.

Alla vann och det bjöds på godis, läsk och äpplen.