Lite blandade länkar.

En papperstidning har naturliga begränsningar och det finns mycket information på internet som kan komplettera tidningen.
Det finns olika sätt att länka från en papperstidning till internet och beroende på vilket typ av person man är så har man olika förutsättningar.
Många har en smart telefon eller surfplatta som man använder för att söka information eller titta på filmer. Då är det väldigt smidigt med en QR-kod i form av ett gäng svartvita prickar som man siktar på med telefonens eller plattans kamera för att snabbt komma direkt till en text, manual eller film. Snart har alla maskiner en QR-kod påmålad eller som dekal. Då har man manual och bruksanvisning direkt i sin telefon när man behöver den. I flera år har Multiplex haft dessa koder i sina annonser i Modelfllygnytt.
Men de som inte har eller vill använda sin telefon - kanske för att skärmen är alldeles för liten, eller att de hellre går till bibblan för att surfa än att husa en PC hemma. Här är det oftast till att knappa in adressen på tangentbordet i webbläsaren.
Har du försökt att skriva in en youtube-adress som är otroligt lång, ofta delad på flera rader och med konstiga tecken...
https://www.youtube.com/watch?v=In921Qx5FlQ&app=desktop
Då är det enklare om vi kan surfa in på
www.modellflygnytt.se och klicka oss fram till nyheter.    

AMA - Academy of Model Aeronautics är USA:s motsvarighet till SMFF och de är aktiva med en kanal på Youtube där det händer mycket skoj..
https://www.youtube.com/user/modelaircraft
Det är mycket presentationer av nya modeller. Jag kan tänka mig att det är "betalda annonser" från tillverkare men det är ju även en utmärkt information om nyheter. Ett exempel är Extreme Flight Turbo Duster som kom på tuben den 13juni 2016. Detta är en modell som Autopartner gärna vill ha test på i MFN. Själklart kan vi göre en snyggare video med lite kommentarer än den som AMA lagt upp!
Andra typer av videoinformation är rent verbal informatio som denna om Drone Sightings report. som kom den 8 juni 2016.

Något som jag själv tycker är fantastiskt är att de har jobbat med att digitalisera gamla filmer som de publicerar på nytt.
Good Brothers Pioneers in Radio Controlled model Aviation
Scale Model Aircraft
Control Line Wired for excitement
Adrift in the Air - Free Flight
1971 FAI Pattern Championship Doylestown PA

FACEBOOK är en plats som många älskar och många hatar. Men det är nog så att det blir vad man gör det till. Personligen är jag ingen supporter av "gilla-tummen" om man inte dessutom kan ha en "tumme-ner"
eller hellre en skala att betygsätta inläggen på. Jag skriver nog inget alls på min egna facebooksida förutom möäjligen att byta ut min profilbild beroende på om det är sommar eller vinter. Med andra ord så är det ingen som helst mening att vara "facebookvän" med mig. Däremot så kollar jag gärna och kommenterar gärna inlägg på modellflyggrupper som SMFF och vår lokala klubbgrupp.

Hitta på Facebook är en pina tycker jag. Inläggen är kronologiska så om det kommer mycket inlägg så försvinner de snnabt långt ner så att de är svåra att hitta. Man kan ju tycka att det är aktualiteter som inte är värda något om en stund. Men den stunden kan vara väldigt kort för vissa som inte går in så ofta ock läser inlägg. Det finns sätt att hålla kollpå gamla inlägg - permalink heter det och den dyker upp om man klickar på datum/klocka för inlägget.

 Detta är en länk till storskalasegel den 7 maj och jag skulle inte kunna leta upp den utan väldigt stor möda och kanske lite tur om jag inte haft länken sparad.

För att kunna se inlägg på Facebook måste man vara inloggad. De villor som Facebooks ställer upp är svåra att smälta - DU ÄR ÄGD är det många som påstår. Men man kan ju vara försiktig och aldrig skriva något om sig själv eller lägga ut bilder och text. Är man extra paranoid så kollar man sina modellflyggrupper i ett "inkognitofönster" som tar bort alla spår när man stänger det.    

Svenska gamla videos som har digitaliserats kan vi tacka ett antal för :
Johan Bjurling under namnet TeamMFT har lagt upp ett gäng filmer på Youtube :
Barkarby skaladagar 1986 (TV-Reportage)

Keny Nilsson har lagt upp många trevliga nostaligifilmer förutom många nya från modellflygträffar
Midsommar 1983 - Dragsängarna
Borlänge meeting 1989 - RFK Viggen

Ivan Hallberg flyger skala 1985
Barkarby Skaladagar

RC VIDEO MAGAZINE var en "tidning" som kom som ett videoband man stoppade i sin bandspelare till TV:n. Jeff Cherry har digitaliserat många band från 80-talet och lagt som timmeslånga filmer på Youtube.
Jeff lägger också ut mycket modernt på tuben men det finns nostalgi om man söker bland hans filmer.

Vol 2 1985 Quarter Scale
Vol 6 1986 Tropical Fun Fly in Costa Rica
Vol 8 1987 1986 QSAA och mycket annat
Vol 12 1988 Top of New Jersey Floatplane
Vol 16 1990 Rally of the Giant
Vol 17 1992 Top Gun 1991

PERISCOPE FILM
Ett arkiv med militära historiska filmer, Flyg och Transport
Building a wooden airplan 1930 - tysk film
1948 2nd annual model airplane contest control line

Bomber Guy
Många väldigt udda gamla flygplan på Youtube
Exempel Stearman Hammond Y-1S som ska kunan flygas av en nybörjare med väldigt lite erfarenhet.
Fuskfilm med skalaplan i trådar från 1941

Har du bra länkar som jag missat?
Skicka till webbmaster@modellflygnytt.se
/Patrik Gertsson